fredag 27. februar 2009

Pirate Bay

Pirate bay, et velkjent ord i vokabulæret til de fleste mennesker. Og nå er det en rettsak mot Pirate bay. Og hvis du ikke vet hva Pirate Bay er, så er det verdens største bitTorrent tracker, der du kan laste ned alt av musikk, filmer, spill og programvare - gratis. Dette er noe plateselskapene og produsentene taper på, men som de fleste artister tjener på, men ikke alle. De tjener på det på den måten at folk får høre musikken dems gratis og at fler hører om de, og på de, og fler dukker opp på konserter. Det er delte meninger om Pirate Bay er godt eller ondt, og jeg står i midten av de meningene. Det er synd at plateselskapene osv skal tape på at folk laster ned musikken og filmene gratis, men dette skjer ikke bare på Pirate Bay. Det finnes ørten andre sider der du får lasta ned ting gratis. Gå inn på google og du får opp flere hundre sider.

MEN det finnes flere løsninger for å kunne høre på musikken gratis. Du har for eksempel youtube. Der kan du lett søke på det du vil høre på eller se på, og du får se det gratis. Kvaliteten er ikke alle tiders, men det fungerer. Eller så har du spotify, som er et program du laster ned gratis, eller du kan få en verson der du betaler ca 100 kr i måneden og får tilgang til all musikk gratis, men du laster ikke ned noe.

Selv har jeg prøvd Pirate Bay en gang, og jeg brukte det til å laste ned et album jeg bare ville høre på, fordi jeg syntes det ble litt slitsomt å måtte søke opp hver eneste sang på det albumet, men jeg gikk og kjøpte meg det etter jeg hadde hørt på det. Og artister har selv sagt at de støtter Pirate Bay fordi det har vist økt vekst i inntekter fra konserter.

Nei, nå er timen over, og mattetimen begynner snart, så det kommer mer senere og jeg skal rydde opp i innlegget. ;)

fredag 13. februar 2009

Nettvett

Tenk deg at du har oppretta en blogg. En blogg du vil skrive i nesten hver dag, om alt som skjer på skolen, på fritiden, på kjøpesenteret og i helgene. Du føler en trang til å dele det som skjer. Kanskje også dele noe personlig. Men det du kanskje ikke tenker over, er at alle kan lese bloggen din. Vil du at alle skal vite dine personlige hemmeligheter? At nabogutten, som du ikke kjenner, skal vite alt om deg? Det kan være litt creepy. Man burde tenke over hva man virkelig ønsker å publisere på en blogg. Navn på personer du uttaler deg om og bilder bør du også være forsiktig med å bruke. Noen kan bli fornærmet eller såra. Noen gang hørt om Vær Varsom plakaten? Der står det litt om hva man bør passe på.

Publiseringsregler fra Vær varsom plakaten;

4. Publiseringsregler
4.1. Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.

4.2. Gjør klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer.

4.3. Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.

4.4. Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. Det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier.

4.5. Unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje. Gjør det klart at skyldspørsmålet for en mistenkt, anmeldt, siktet eller tiltalt først er avgjort ved rettskraftig dom. Det er god presseskikk å omtale en rettskraftig avgjørelse i saker som har vært omtalt tidligere.

4.6. Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.

4.7. Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans til de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.

4.8. Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.

4.9. Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.

4.10. Vær varsom med bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige.

4.11. Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet. Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk. Manipulerte bilder kan bare aksepteres som illustrasjon når det tydelig fremgår at det dreier seg om en montasje.

4.12. For bruk av bilder gjelder de samme aktsomhetskrav som for skriftlig og muntlig fremstilling.

4.13. Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.

4.14. De som utsettes for sterke beskyldninger skal såvidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

4.15. De som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar, med mindre angrep og kritikk inngår som ledd i en løpende meningsutveksling. Ha som krav at tilsvaret er av rimelig omfang, holder seg til saken og har en anstendig form. Tilsvar kan nektes dersom den berørte part, uten saklig grunn, har avvist tilbud om samtidig imøtegåelse i samme spørsmål. Tilsvar og debattinnlegg skal ikke utstyres med redaksjonell, polemisk replikk.

4.16. Vær varsom med å opprette pekere fra digitale utgaver til innhold som bryter med god presseskikk. Sørg for at pekere til andre medier eller publikasjoner er tydelig merket. Det er god presseskikk å informere brukere av interaktive tjenester om hvordan publikasjonen registrerer og eventuelt utnytter bruken av tjenestene.

4.17. Dersom redaksjonen velger ikke å forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for de som har adgang til disse. Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk.

Ord og bilder er mektige våpen, misbruk dem ikke!


Radio

Da er mediebrillebloggen oppretta :)